• Ger Stolte (midden) werd na een spannende strijd kampioen driebanden klein.

    Café Ram
  • De wedstrijden werden nog erg spannend.

    Café Ram

Ger Stolte uit Wilnis Nederlands kampioen driebanden klein derde klasse

WILNIS Ger Stolte ging afgelopen zondag in Café Ram in Roosendaal met het Nederlands Kampioenschap driebanden klein derde klasse aan de haal. Met het hoogste moyenne, meesten punten en hoogste serie is hij de absolute winnaar van het weekend.

Stolte had beduchte tegenstanders die het hem nog flink moeilijk maakten. Doordat hij zijn partij verloor tegen Theo Mulders, was zijn eerste plaats geen zekerheid. Dat betekende dat Wim Brinker zijn partij moest winnen, maar de zenuwen speelden hem parten en ook hij liet daarom punten liggen. Voor de laatste wedstrijd van de nummer 1 en 2, was de tussenstand één punt. Een spannende eindstrijd dus, tussen Ger Stolte en Wim Brinker, welke uiteindelijk in het voordeel werd beslist van Stolte.

OUDSTE DEELNEMER Het kampioenschap was voor de 66-jarige Stolte het einde van het seizoen van 25 wedstrijden. "Het is een hele zware discipline en nog niet zo makkelijk. Je moet er met je hoofd goed bij blijven. Het driebanden klein of groot ligt aan de grootte van de tafel, 'klein' is een gewone speeltafel die veel in café's te vinden is. Daar spelen wij ook het kampioenschap op. Met mijn 66-jaar ben ik één van de oudste deelnemers, maar je wil toch winnen. Van de 25 wedstrijden heb ik er 21 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 3 verloren. Aan de hand van de caramboles die je speelt, wordt bepaald wat je plek is in het klassement. Aan de hand daarvan wordt ook bepaald hoeveel caramboles je moet spelen tijdens de finales."

Stolte is hij natuurlijk erg blij met het resultaat."Het was erg moeilijk. Het is een moeilijke klasse, iedereen kan biljarten, dus je moet goed op blijven letten om je punten te halen en om de anderen aan de kant te kunnen zetten. Dat is gelukkig gelukt."

Ook de organisatie was heel tevreden met het kampioenschap dat drie dagen duurde en vrijdag begon. "Het was een zenuwslopend toernooi voor sommige spelers, maar het was ook echt mooi. Gezelligheid, sportiviteit en gedrevenheid in het spelletje maakte dit weekend top."

CARAMBOLE EN DRIEBANDEN Carambole is een vorm van biljart. De terminologie van de sport is Frans en 'carambole' staat voor een 'punt'. Een carambole wordt gemaakt door met de speelbal de twee andere ballen te raken. Driebanden is een spelvorm van carambolebiljart waarbij de regel geldt dat de speelbal minimaal drie keer een van de randen van de tafel moet hebben geraakt alvorens de tweede aanspeelbal te raken.


Ger Stolte op de hoogste trede met Wim Brinker (links) en Gerard Scholten.