• Voorzitter Michel Klinkhamer op één van de kunstgrasvelden van Hertha

    Caroline Ströer

'We gaan vol vertrouwen op weg naar 100 jaar Hertha'

VINKEVEEN Mede naar aanleiding van het 90-jarig jubileum van Voetbalvereniging Hertha in Vinkeveen heeft Jan van der Maat een boek geschreven over 40 jaar geschiedenis van Hertha van 1929 tot 1969. Voorzitter Michel Klinkhamer vertelt over zijn ervaringen.

"Ik ben er wel een aantal jaren mee bezig geweest. Het ging met horten en stoten", vertelt Van der Maat die met 15 jaar in het eerste zondagelftal speelde en diverse functies heeft uitgeoefend. "De eerste voetbalclub VVV in Vinkeveen ontstaan rond 1920/1921 en katholiek, werd opgevolgd door Rood-Wit, later de Zwaluwen geheten. In 1929 ontstond Hertha."

ANEKDOTES Uit anekdotes van vroeger bleek dat men elke avond onder elkaar voetbalde. De vergaderingen werden geopend en gesloten met de christelijke groet. In het boek 'Hertha's Voetbal Verleden' staan grappige anekdotes zoals toen er een nieuwe voorzitter kwam en de secretaris in zijn speech aangaf dat de nieuwe voorzitter ondanks het feit dat hij minder kennis had van voetbal dan de vorige voorzitter toch een welkome aanwinst was door het vullen van de kas. "Het doel en de lijnen waren niet altijd zichtbaar zodat je niet wist of de bal nou zat of niet. De contributie werd aan de deur opgehaald totdat de heer Van Zijl het leuren zat was."

ONDERDUIK Dat de vereniging van oorsprong katholiek was, werd niet vergeten want het tweede lustrum begon met de heilige communie. In de oorlog was de aanschaf van schoenen en kleding lastig want dat kon alleen via punten. In 1945 moesten veel leden en ook het bestuur onderduiken. In 1946 kwam er een nieuw voetbalveld. In de jaren '40 en '50 waren er hele voetbalfamilies zoals Janmaat. "Keeper zijn was ook geen pretje.

Toen was alles ook heel simpel. Je kwam in je gewone kloffie.

Je had geen beschermende kleding en de tegenstanders hadden schoenen met stalen neuzen." Niet altijd ging het even goed. Na drie slechte seizoenen werd het eerste elftal gedegradeerd. In 1963 ging ASV Vinkeveen op in Hertha en werd het een algemene vereniging waar iedereen lid van kon worden. Het voetbal zat weer in de stijgende lijn met in 1969 zelfs een kampioenschap.

HOUTEN KEET Voorzitter Michel Klinkhamer die al vanaf zijn achtste jaar lid is van Hertha, vertelt dat destijds de keus niet zo moeilijk was. "Er waren niet zoveel mogelijkheden als nu dus je ging voetballen. We zijn gestart waar nu Vinkeveld is met twee velden en een houten keet. Meer was er niet. Toen was alles ook heel simpel. Je kwam in je gewone kloffie. Ook de faciliteiten waren minder. Nu zijn er twee kunstgrasvelden en kunnen kinderen altijd trainen. De contributie was laag waardoor kinderen altijd wel op voetballen konden gaan. Nu staat het besturen van een voetbalclub gelijk aan het runnen van een commercieel bedrijf. Je hebt te maken met allerlei regelgeving en vergunningen." Klinkhamer is trots op het clubgebouw. "Midden in de crisistijd gebouwd. Dat is best bijzonder en volgende zomer komt er een nieuwe kunstgrasveld. We gaan vol vertrouwen naar de 100 jaar. We hebben 525 leden met een talentvol eerste team en talentvolle jeugd, financieel gaat het goed en we hebben voldoende vrijwilligers."

Caroline Ströer