• Lorena Wiebes. (Archieffoto).

    ANPFoto | Vincent Jannink

Wielrenster Wiebes in clubshirt naar Nederlandse titel scratch

MIJDRECHT Lorena Wiebes is bij de NK baanwielrennen in Alkmaar Nederlands kampioene op het onderdeel scratch geworden. De renster uit Mijdrecht versloeg na afloop van een levendige koers Nina Kessler in de sprint. Maike van der Duin legde beslag op de derde plek.

Wiebes spaarde zich niet tijdens het kampioenschap. "Ik moest een aantal keren een gat dichten en kon op het laatst ook niet meer wachten. Maar het is mooi als het beloond wordt met een titel. Ik wilde hier per se winnen. Ik rijd deze winter een aantal baanwedstrijden en enkele veldritten, maar puur als voorbereiding op het wegseizoen", zei ze na afloop.

Of de 20-jarige Wiebes wel in de Omloop Het Nieuwsblad kan starten eind februari is echter maar de vraag. De Nederlands kampioene op de weg en aanvoerster van de wereldranglijst heeft een conflict met haar huidige ploeg Parkhotel Valkenburg en wil niet meer voor de ploeg rijden. Ze rijdt al enkele weken in het shirt van haar club De Volharding.

"De verhoudingen zijn verhard omdat ik heb aangegeven dat ik weg wil bij het team. Er kwamen serieuze aanbiedingen van WorldTour-teams en dat heeft me aan het denken gezet over mijn toekomst. Toen ik een doorlopend contract tekende, had ik niet voorzien dat ik me zo snel zou ontwikkelen. Omdat de ploeg mij niet wil laten gaan, heb ik besloten ook dit kalenderjaar niet meer bij dit team te willen rijden. En uiteraard ook komend jaar niet", vertelde ze in Alkmaar.

Wiebes beleefde een buitengewoon succesvol jaar met vijftien overwinningen. Daardoor sloot ze het jaar zelfs af als leidster van de wereldranglijst, nog voor Marianne Vos en Annemiek van Vleuten. De Mijdrechtse werd onder meer Nederlands kampioene op de weg, pakte goud op de Europese Spelen en won eendaagse koersen als Deinze-Nokere, de Prudential RideLondon Classique en twee etappes in de Boels Ladies Tour.

"Ik heb veel aan het team te danken en heb niets tegen de rensters, maar de situatie is door het conflict met het management onwerkbaar geworden. Als de consequentie is dat ik dan niet meer kan fietsen op het hoogste niveau, dan is dat maar zo. Dan ga ik voor mijn club fietsen en toewerken naar de maand juli, het volgende moment dat ik bij de ploeg vertrekken kan."