• Het wachten is op het perfecte weer voor natuurijs: geen sneeuw en geen wind.

    Eigen foto

'Wij ontdooien pas als het echt gaat vriezen'

DE RONDE VENEN De koudste maanden van het jaar zijn aangebroken en dat is te merken: de handschoenen worden uit de kast getrokken en je moet steeds vaker de ruiten van je auto krabben. Voor velen is dit vervelend, maar ijsclubs hebben zeker baat bij deze verschijnselen.

Lars Buenting

Rond september vorig jaar werd al hevig gespeculeerd over de winter van 2018-2019. Zou de Elfstedentocht weer mogelijk zijn? Veel schaatsfanaten die in hun glazen bol keken, zagen een strenge winter aankomen – zelfs Piet Paulusma berichtte hier over. Een extreme zomer duidt over het algemeen immers op een strenge winter.
Tot nu blijken alle optimistische voorspellingen in duigen te vallen, maar toch is nog niet alle hoop weg bij de schaatsfanaten. De avondtemperaturen hebben nu eindelijk een consistent vriespunt aangetikt, waardoor er gelijk een kriebelend schaatsgevoel optreedt. Maar hoe realistisch is de wens om nog te kunnen schaatsen op natuurijs deze winter? Luciën Wolvers, voorzitter van IJsclub Nooit Gedacht, vertelt wat zijn verwachtingen zijn.
,,We gaan nu een wat koudere periode tegemoet, met avondtemperaturen van onder nul en dagtemperaturen van boven nul. Dus misschien is het nog mogelijk om aan het eind van deze week een schaatstraining op ondergelopen slootjes of weilanden te houden, maar er is zeker geen garantie.'' Of de vrieskou nog zal aanhouden, waardoor schaatsen op grotere wateren mogelijk zou worden, is volgens de voorzitter van de ijsclub niet te voorspellen. Dit is tevens de reden waarom de ijsclub nog niet in de startblokken is gesprongen en begonnen is met het organiseren van evenementen: ,,Wij ontdooien pas op het moment als het écht gaat vriezen'', aldus voorzitter Wolvers. Als er ironisch genoeg gevraagd wordt van wat voor weer voorzitter Wolvers echt warm van wordt, omschrijft hij het perfecte weer voor goed natuurijs: ,,Avondtemperaturen van rond de min tien graden en dagtemperaturen van onder de nul. Geen sneeuw, geen wind.'' Dit plaatje is nu nog niet in zicht, maar wie weet zijn Luciën Wolkers en de ijsclub binnenkort nog wel in actie te zien op de plassen als het zo ver is.