• Hoofdingang Fort bij Abcoude

    Theo Kemme

Fortengidsen zoeken vrijwillige coördinator

DE RONDE VENEN Wie graag een spin in het web is, van regelen houdt en hart heeft voor cultureel erfgoed zou het mogelijk goed doen in de functie van vrijwillige coördinator fortenexcursies. De beheereenheid Vechtplassen van Natuurmonumenten organiseert jaarlijks een groot aantal (groeps)rondleidingen door vijf forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De taak van de vrijwillige coördinator is aanvragen voor rondleidingen afhandelen. Deze is de spil tussen fortengidsen, klanten en de gebruikers/huurders van de forten.

Natuurmonumenten zoekt een echte regelneef of -nicht met organisatietalent die er graag voor zorgt dat aanvragen voor rondleidingen goed worden afgehandeld. En om met veel mensen (gidsen, klanten, organisaties) contact te hebben.

De coördinator handelt aanvragen voor fortenexcursies af en heeft contact met de klant, de fortengidsen en vaak ook met de gebruiker/huurder van het fort. Daarnaast helpt hij of zij mee in de planning van evenementen als Open Monumentendag en NMF Kamermuziekfestival. De coördinator voert het werk uit in nauw overleg met de boswachter Communicatie & Beleven.

Het werk gaat voornamelijk via de mail of telefoon en thuiswerken is dan ook mogelijk. Naar schatting kost het zo'n 1,5 à 2 uur in de week. In drukke tijden (tussen april en oktober) wellicht iets meer en in de winter is het excursieseizoen nagenoeg afgelopen. Omdat het werk onregelmatig is, is het belangrijk dat je wél in de gelegenheid bent om regelmatig te checken of er aanvragen zijn, diensten die geruild moeten worden en dergelijke. Daarnaast is de coördinator ook aanwezig bij het halfjaarlijks overleg van de fortengidsen.


De coördinator maakt deel uit van een leuk team van zo'n 15 fortengidsen. Natuurmonumenten organiseert elk jaar een vrijwilligersuitje voor de fortengidsen. Ook maken wordt af en toe een uitstapje gemaakt naar één van de vele forten in Nederland. Om de forten van Natuurmonumenten beter te leren kennen, kan de vrijwilligers mee lopen met de rondleidingen.


AANMELDEN Interesse in de functie van vrijwillige coördinator fortenexcursies of vragen? Neem contact op met Olga Ekelenkamp, boswachter Communicatie en Beleven, o.ekelenkamp@natuurmonumenten.nl of 06-13216697.