• Kinderen hebben tegenwoordig wat leukere hulpmiddelen dan een stoel.

    PR
  • Soms is schaatsen een bijkomstigheid; gezelligheid staat voorop.

    import

Waar kan ik nu schaatsen?

REGIO Het is december, de donkere dagen zijn in volle gang. Dan kan het gaan kriebelen onder de wintertrui. Schaatsen! Koek & Zopie! Maar het weer werkt nog niet echt mee voor natuurijs. Waar kan ik terecht? Het vriest nog niet, maar het kriebelt wel!

UTRECHT Op De Vechtsebanen op de Mississippidreef 151 in Utrecht kan iedereen plezier beleven aan het schaatsen. Gezinnen met kinderen kunnen zich uitleven en de fijne kneepjes onder de knie proberen te krijgen, terwijl de sportieve schaatser serieus zijn rondjes maakt en op techniek en conditie traint. Het ijsbaancomplex bestaat uit een semi-overdekte 400 meter baan en een ijshockeystadion (30 x 60 meter binnenbaan). Beide banen zijn voor iedereen toegankelijk. Je kunt er schaatsen huren, kopen en laten slijpen. De banen zijn elke dag open. Kijk voor alle info op www.vechtsebanen.nl.

WOERDEN Ook dit jaar kan er weer geschaatst worden in het Woerdense stadshart. Voor de negende keer ligt er straks op het Kerkplein weer een mooie ijsbaan. Dankzij een groot aantal vrijwilligers en sponsoren lukt het de Woerdense Rotaryclubs ook dit jaar weer een baan van echt ijs neer te leggen in het stadscentrum. De baan wordt met een milieuvriendelijke krachtstroominstallatie bevroren gehouden. Voor alle info: ijsbaanwoerden.nl.

AMSTERDAM In Amsterdam is de Jaap Eden IJsbaan al een tijdje geopend. Het eerste weekend viel wat tegen met temperaturen boven de 20 graden, maar inmiddels is de boel op orde. De 400 meter-baan heeft nogal uiteenlopende openingstijden; kijk op www.jaapeden.nl voor alle praktische informatie. Naast het reguliere schaatsen, zijn er volop activiteiten zoals Buffelavonden voor de kilometervreters.
In de buitenlucht is er natuurlijk de bekende ijsbaan voor (of eigenlijk achter) het Rijksmuseum. Deze is elke dag geopend van 10.00 tot 21.00 uur. Wie denkt: "dan kan ik meteen met de I AMSTERDAM-letters op de foto; dat kan niet meer, die zijn op 2 december weggehaald.
Het Leidseplein is verbouwd en daar komt (weer) geen ijsbaan. Op het Rembrandtplein wel en die is tot en met 6 januari open. De baan is elke dag open van 10.00 tot 23.00 uur. Er is volop vertier op en langs de baan en uiteraard is alle horeca op het plein ook gewoon open.

ALPHEN AAN DEN RIJN In Alphen aan den Rijn is een ijsbaan op het Rijnplein. Vorig jaar weer opgezet en dat was succesvol genoeg om ook dit jaar weer de baan te openen. Van 7 december tot en met 6 januari kan er volop geschaatst worden.
Vanaf het weekend van 15 en 16 december is de ijsbaan in museumpark Archeon te vinden. Tot 13 januari kan er door iedereen geschaatst worden op de overdekte ijsbaan, ook als het niet vriest. Bij de schaatsbaan zijn schaatsen te huur en in de herberg naast de ijsbaan wordt glühwein, warme chocomel en apfelstrudel geserveerd.

AMSTELVEEN Bij Winter Village Stadshart Amstelveen kun je deze winter schaatsen op de openlucht ijsbaan. De baan zelf is ruim opgezet en is elke dag geopend van 15.00 tot 21.00 uur. Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag gaat de baan al om 12.00 uur open. Ook op de feestdagen is de baan om 12.00 uur open, behalve op eerste kerstdag, dan is hij dicht.
Voor alle informatie: www.wintervillageamstelveen.nl.

HAARLEM Haarlem heeft een indoor ijsbaan waar zo'n beetje het hele winterseizoen geschaatst kan worden. De baan is geopend sinds eind september en sluit pas weer achter in maart, dus er is volop gelegenheid. Met een 400 meter-baan is er ruimte genoeg en elk uur wordt de boel geveegd. Je kunt er schaatsen huren, er zijn kleedruimtes, er is voldoende koek & zopie en er zijn bijvoorbeeld in de kerstvakantie volop extra activiteiten.
Kijk op www.ijsbaanhaarlem.nl voor alle informatie.

REGELTJES Schaatsen op kunstijs kent wat extra regels. Zo zijn op de kleine banen noren en klapschaatsen verboden. Dat kan wel in de ijshallen in Leiden en Haarlem bijvoorbeeld. Handschoenen zijn meestal verplicht om blessures te voorkomen; een helm wordt aangeraden.

KINDEREN Kinderen mogen met hulpmiddelen het ijs op, maar wel onder begeleiding van een volwassene. Hoewel volop in de mode: blote enkels zijn niet echt slim op een ijsbaan. Schaats met de meute mee en dat is tegen de klok in. Sommige schaatsers willen lekker door schaatsen: geef ze de ruimte.