• De Feestweek van Abcoude gaat van start met de Autocross op zaterdag 25 augustus.

    Marco Bakker
  • Klimmen in een touwladder; wie bereikt de top?

    Edwin Reuling
  • Ringsteken te paard; een vast onderdeel van de Abcouder Feestweek.

    Marco Bakker

Week lang feest in Abcoude

De laatste week van augustus; dat is de week waarin traditiegetrouw de Abcouder Feestweek plaatsvindt. Abcoudenaren maken zich op voor een week lang feest. Ook Frank Schootemeijer van de Stichting Feestelijkheden Abcoude kan niet wachten.

Rosanne Kok

De feestelijkheden gaan van start op zaterdag 25 augustus met de 44e editie van de Autocross. 'De autocross belooft een hele middag actie', vertelt Schootemeijer. 'Botsingen, auto's in de sloot, op de strobalen, racen en raggen. De cross gaat om 12.00 uur van start. Toegang tot het crossterrein kost acht euro voor volwassenen. Kinderen tot en met twaalf jaar betalen vier euro voor de entree.

Op zondag 26 augustus volgt een Oldtimerrit, georganiseerd door Monique van Oostveen. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn de Oldtimers te bewonderen op het parkeerterrein achter Boutiquehotel De Witte Dame. Toegang voor toeschouwers is gratis.

'Eigenlijk is het elke dag feest', lacht Schootemeijer, die zich al jaren inzet bij de Stichting Feestelijkheden die de jaarlijkse feestweek organiseert. 'Ook is er vanaf dinsdag 28 augustus tot en met zaterdag 1 september elke dag kermis en worden er met name door café-restaurant De Eendracht en door café-restaurant Koekenbier in de avonduren muzikale evenementen georganiseerd. Dinsdag 28 augustus vindt de Ronde Van Abcoude plaats en aansluitend is er voor kinderen de Lampionnenoptocht. Ook dat is jaarlijks een groot succes. Als het donker wordt, gaan de muzikanten spelen en mogen de lichtjes aan. De Stichting Feestelijkheden heeft honderdtwintig lampionnen ter beschikking gesteld, maar uiteraard mogen de kinderen ook hun eigen lampionnen meebrengen.' De optocht gaat om 20.45 uur van start vanaf het Piet Mondriaan-gebouw.

BASISSCHOOLKINDEREN Voor alle basisschoolkinderen heeft de Stichting Feestelijkheden op woensdagochtend 29 augustus een heel divers programma opgesteld. 'Voor kleuters organiseren we tussen 9.00 en 11.00 uur de Kleuterspelen en het Poppentheater bij de Piusschool, vervolgt Schootemeijer het programma. Voor kinderen uit de groepen drie en vier vindt op deze woensdag tussen 9.30 en 11.30 uur De Avonturenbaan plaats op de speelplaats van de Piet Mondriaanschool, in samenwerking met de Vrijwillige Brandweer van Abcoude. De kinderen uit de groepen vijf, zes en zeven kunnen vanaf 09.30 uur meedoen aan een reuzenbingo en een volleybal- en badminton-clinic in de Kees Bon Zaal en op het Kerkplein. Leerlingen van groep 8 kunnen meedoen aan een Jeu de Boules-toernooi.

En dan is de week pas halverwege. Op het programma staan ook nog traditiegetrouw het paalklimmen, tobbetjesteken, de premiekeuring voor paarden, het ringsteken en het ringsteken met de aanspanning. Op vrijdagmiddag is er – inmiddels voor de derde keer – de Abcouder Puzzeltocht voor familie-buren-vrienden, waarmee weer mooie prijzen te winnen zijn. Op vrijdagavond organiseert de Jeu de Boulesclub Abcoude een groots open jeu-de-boules toernooi. En op zaterdagmiddag is er in het centrum van het dorp een uitgebreid jazzprogramma met artiesten. Traditioneel wordt de feestweek op zaterdagavond afgesloten met een vuurwerk boven het Abcoudermeer en de laatste ritjes op de kermis.

'Het programma kent eigenlijk teveel onderdelen om op te noemen', aldus Schootemeijer. 'Daarom hebben we een prachtig programmaboekje samengesteld dat in Abcoude huis-aan-huis verspreid is. En voor wie de laatste informatie over onze Feestweek wil inzien, verwijs ik naar de enige echte Abcouder feestweek-app. Deze is te downloaden vanaf 23 augustus en draait zowel op Apple als op Android. Hiermee hebben de bezoekers het programma altijd op zak en blijven zij op de hoogte van eventuele wijzigingen of aanpassingen.'

GOED DOEL De Stichting Feestelijkheden Abcoude zorgt jaarlijks voor de koppeling met een lokaal, goed doel. Dit jaar is gekozen voor de Stichting Hulpfonds Vluchtelingen Abcoude-Baambrugge. 'De vrijwilligers van deze stichting zetten zich in voor het behartigen van de belangen van vluchtelingen. Zij ondersteunen hen in het onderhouden van contacten, het geven van voorlichting en het verstrekken van financiële steun als daarin niet op andere wijze kan worden voorzien. Dat is een mooi doel waarvoor financiële ondersteuning van harte welkom is.'