• Naomi Heidinga

Lesjesmiddag op Panta Rhei

AMSTELVEEN Heb je het advies gekregen om naar vmbo of mavo te gaan? Dan is Panta Rhei wellicht de juiste school voor jou! Wil je de sfeer op school proeven en ben je benieuwd hoe het er aan toegaat? Kom dan naar de lesjesmiddag op woensdag 13 februari. Valentijn van Geemen en Joana Solano Martin gingen je al voor: ze zitten in de eerste en hebben het er naar hun zin. "De leraren zijn vriendelijk en willen je graag helpen."

Joana heeft voor ze besloot naar Panta Rhei te gaan wel even rondgekeken. Ze is ook op andere scholen geweest, maar ze is blij dat ze voor deze school heeft gekozen. Niet alleen heeft ze een leuke klas, ook de leraren zijn behulpzaam. "Ik heb dyslexie en ze helpen me daar goed bij." Valentijn ging af op goede ervaringen van een vriend op Panta Rhei. Ook hij is blij met zijn keuze. "Het is een leuke school."

"We zijn een wat kleinere school," aldus teamleider Pim. "We hebben zo'n 750 leerlingen." Die leerlingen zijn verdeeld over twee gebouwen. De onderbouw zit in het ene gebouw, de bovenbouw in de andere. "Dat is een bewuste keuze, omdat er toch wel wat verschil zit in belevingswereld." Voordeel van een kleinere school is dat de klassen minder groot zijn. "We hebben klassen van zo'n 18 tot 21 kinderen." Dat betekent dat er veel persoonlijke aandacht is en per leerling wordt bekeken of deze op z'n plek is. "Het jaar is verdeeld in drie periodes. Elke periode bespreken we tijdens een vergadering de voortgang van de kinderen. Zo kunnen we snel inspringen op de behoefte van de kinderen, bijvoorbeeld wanneer ze wat meer uitdaging willen."

Leerlingen hebben relatief veel contact met hun mentor. "Ze krijgen naast een vast mentoruur ook les van hun mentor. Dat betekent dat er meerdere contacturen zijn in de week." Het maakt de drempel om zaken met de mentor te bespreken lager. "Mijn mentor is heel aardig," aldus Joana. "Als je ergens mee zit, kun je het altijd tegen hem zeggen."

SFEER Een goede sfeer op school is belangrijk, vinden ze op Panta Rhei. Het contact tussen leerlingen wordt bevorderd, bijvoorbeeld door het organiseren van sportdagen. Maar het begint al eerder, voordat de kinderen op school zijn begonnen. "Voor de zomer nodigen we kinderen uit groep acht uit voor een bijeenkomst met hun mentorklas, zodat ze elkaar vast leren kennen." Joana heeft tijdens de lesjesmiddag al vrienden gemaakt. "Tijdens de lesjesmiddag heb ik al nummers uitgewisseld. In de zomer heb ik met de meiden afgesproken. Daardoor had ik direct al vriendinnen."

Vrij snel na de start van de school gaan de eersteklassers op kamp, zodat de kinderen elkaar echt leren kennen. "Daarvoor zijn kinderen vaak nog een beetje onwennig, maar na kamp is dat over," aldus Pim.

PROFIEL In de onderbouw volgen leerlingen een profielprogramma waarbij ze naast de gangbare vakken, les krijgen in een onderwerp dat aansluit bij hun interesse. Ze kunnen kiezen uit: expressie, game & technologie, koken en sport. Voor het derde jaar wordt een keuze gemaakt uit twee profielen, gericht op diensten en producten, waaronder zorg en welzijn, of technologie. "Deze pakketten zijn nog vrij breed, pas in het vierde jaar kiezen leerlingen een specialisatie. Daarmee geven we leerlingen zoveel mogelijk de kans zich te oriënteren op wat ze leuk vinden, voor ze een definitieve keuze moeten maken." Meer informatie: www.sgpantarhei.nl/groep_8.